vineri, 14 ianuarie 2011

Tutorial - Retete de papier-mache (papier mache recipes)


Bine v-am regasit
Incepand din acest an, mi-am propus ca, in fiecare saptamana, sa postez cate un tutorial pentru confectionarea de obiecte decorative.

Azi va propun sa vedem care sunt retetele de papier-mache.

Retete de Papier-Mâché

(papier-mâché = hartie amestecata cu lipici sau faina si apa utilizata in creatia obiectelor sau modelelor decorative)

Reteta de pasta paper mache:
Reteta Paper Mache Recipe #1

Faina alba si apa compun o pasta remarcabil de puternica. De fapt, unii chiar considera ca paper mache este destul de puternica ca sa fie folosita in constructia caselor. Sculpturile pe care le veti finaliza poate ca nu vor sustine o casa, insa le puteti smirghelui sau gauri exact intocmai ca lemnul.

Pasta de faina fiarta cu apa:
Multi folosesc o pasta facuta din faina alba si apa, adusa la fierbere. Aceasta pasta nu este la fel de puternica ca si pasta pura, deci veti avea nevoie de mai multe straturi de hartie pentru ca sculptura dumneavoastra sa va iasa suficient de tare. Se ususca insa frumos, de aceea multi o prefera. Pentru a fierbe pasta, amestecati o lingura cu varf de faina alba cu o cana de apa intr-o tigaie mica si amestecati pana nu mai exista cocoloase. Puneti tigaie pe aragaz la temperatura medie si aduceti la fierbere, amestecand continuu. Indepartati de sursa de caldura si lasati sa se raceasca. Pasta va fi foarte fluida in acest stadiu, dar va deveni gel de indata ce se va raci.

Pasta de faina pura si apa:
Aceasta este pasta pe care o folosesc multi, pentru ca e mai puternica decat pasta fiarta si pentru ca se poate termina un proiect utilizand numai cateva straturi de hartie. Pentru a face pasta, turnati niste faina alba intr-un castron si adaugati apa in mod gradat pana ajungeti la consistenta dorita. (Folositi un mixer mic de bucatarie ca sa evitati cocoloasele).
Cat de groasa trebuie sa fie pasta? Depinde de dumneavoastra. Experimentati cu paste groase asemenatoare aluatului si paste subtiri si lichide. Veti decide dumneavoastra pe care o preferati.
Retineti ca faina, si nu apa, este cea care da duritate sculpturii dumneavoastra din paper mache. De asemenea, nu uitati ca fiecare strat de pasta si hartie adaugat proiectului dumneavoastra trebuie sa se usuce complet pentru a nu se mucegai.
Pentru a preveni aparitia mucegaiului in proiectele dumneavoastra, trebuie sa aveti in vedere ca mucegaiul nu se poate dezvolta in absenta apei. Deci nu precupetiti niciun efort in a usca complet operele dumneavoastra. Sculpturile mai mici se introduc intr-un cuptor caldut (nu mai mult de 200 grade farenheit) sau se pun langa un radiator. Smecheria este sa va asigurati ca sculptura este uscata in intregime – daca ramane umiditate inauntru atunci cand aplicati vopseaua sau cand o finalizati, sculptura va putrezi pana la urma dinspre inauntru in afara – un final cu adevarat dezamagitor, va asigur.

Reteta de Paper Mache #2:
Pentru a adauga o “piele” proiectelor, se smirgaluieste sculptura dupa ce aceasta s-a uscat complet (paper mache poate fi smirgaluita, taiata cu fierastraul sau gaurita – intocmai ca lemnul). Apoi se amesteca niste lipici de tamplarie in pasta de faina si apa. Cateodata se poate adauga culoare. Puteti folosi pigmenti pudra sau vopsele acrilice la aceasta reteta de pasta.
Lipiciul de tamplarie confera o culoare calda pastei si impiedica fisurarea acesteia in timpul uscarii. Daca adaugati cateva straturi din aceasta pasta exteriorului proiectelor dumneavoastra si smirgaluiti intre aplicari, puteti crea o suprafata complet neteda, perfecta pentru vopsire sau finisare.

Hartii folosite pentru Paper Mache:
Hartia traditionala pentru paper mache este ziarul rupt in fasii. (marginile taiate ar trebui evitate, pentru ca nu se potrivesc cu ansamblul). Ziarul este un material ieftin si o hartie fina usor de indoit si modelat in jurul unei sculpturi.
Puteti de asemenea folosi hartie maro provenita de la pungile de hartie, care ii va conferi sculpturii dumneavoastra o culoare naturala calda, daca piesa nu este vopsita.
Puteti de asemenea folosi hartii si mai fine, cum ar fi servetelele de hartie, de masa sau de nas. Aceste hartii fine se folosesc la modelarea detaliilor delicate, iar servetelele de hartie texturate pot fi folosite la adaugarea unui strat final interesant.

Finisarea sculpturii Paper Mache:
Puteti folosi orice tip de vopsea pentru sculptura dumneavoastra. Eu folosesc de obicei vopsele acrilice si un luciu final pe baza de apa amestecat cu putina vopsea maro sau aramie de la magazinul de profil. Stratul final se aplica cu o pensula, apoi trebuie imediat frecat cu un servetel de hartie, lasand culoarea mai inchisa sa patrunda in protuberantele si vaile sculpturii. Mie imi place acest efect insa este evident ca nu este neaparat necesar.

Sursa: http://ultimatepapermache.com/

Daca va intereseaza, tutoriale pentru realizarea animalelor din papier-mache gasiti pe urmatoarele site-uri:
- http://ultimatepapermache.com/tutorials
- http://www.papiermache.co.uk/tutorials/
- http://www.maison-de-stuff.net/john/pictures/camel/
- http://www.howtodothings.com/hobbies/a2538-how-to-make-paper-mache.html

7 comentarii:

  1. Eu stiam ca se face cu aracet ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Se face si cu aracet. Cu aracet si faina. Amestec hartia tocata si macerata cu aracet si faina. Dar nu este elastica .. gresrsc undeva si nu stiu unde. Toate blogurile sunt vechi si nu imi raspunde nimeni. Ba se lipeste prea tare de maini ba daca mai adaug faina prea multa imi e frica sa ca nu se mai lipeste deloc....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am facut asa: hartie igienica (mai moale) rupta bucaterle, udata si sfaramitata intre degete, adaugat aracet si amestecat. Am adaugat culori si am facut o gramada de sticle foarte dragute si apreciate. Nu am adaugat faina si apa am stors-o din hartia igienica. Spor la lucrat

      Ștergere
  3. Se face si cu aracet. Cu aracet si faina. Amestec hartia tocata si macerata cu aracet si faina. Dar nu este elastica .. gresrsc undeva si nu stiu unde. Toate blogurile sunt vechi si nu imi raspunde nimeni. Ba se lipeste prea tare de maini ba daca mai adaug faina prea multa imi e frica sa ca nu se mai lipeste deloc....

    RăspundețiȘtergere
  4. Se poate face cu apa si faina. Nu mai stiu exact reteta, dar daca va intereseaza pot s-o caut

    RăspundețiȘtergere
  5. Sau cu aracet , apa si bucatele de ziar. Asa se facea odata

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu sunt incepator si am nevoie de retete de pasta de hartie pentru targul de craciun eu si prieteni mei vrem sa facem niste omuleti de zapada si braduti din pasta de hartie pictata ca sa ii aducem clasei noastre mai multi bani.Va rog daca puteti sa imi mai dati sugesti de site-uri

    RăspundețiȘtergere